Cum alegi cel mai bun Purificator de aer

Investitia intr-un purificator de aer poate fi una dintre cele mai bune achizitii pe care o puteti face in prezent. Un purificator de aer este ideal atat pentru persoanele singulare, si indeosebi pentru familiile numeroase, tehnologia moderna inglobata intr-un astfel de dispozitiv oferindu-va numeroase avantaje.

Insa, in lipsa unor cunostinte tehnice, alegerea celui mai bun purificator de aer poate fi o adevarata provocare, pretul nefiind un criteriu esential conform caruia se alege in astfel de dispozitiv. La baza alegerii celui mai bun purificator de aer se afla o multitudine de factori, iar cunoasterea acestora si stabilirea nevoilor si a asteptarilor pe care le aveti de la acest dispozitiv, va poate ajuta sa faceti o alegere corespunzatoare si, in consecinta, veti alege cel mai bun purificator de aer.

Top 3 Aparate de Purificat aerul recomandate

ON BUDGET

Purificator de aer Filtru HEPA

AlecoAir P15 KIDDO New

Purificator de aer AlecoAir, Wi-Fi, Lampa UV,-C Filtru HEPA

BEST CHOICE

Purificator de aer cu Ionizare

Clean Air Optima CA401

Purificator de aer cu Filtru electrostatic, Lampa UV,-C

PREMIUM

Purificator de aer Dyson Pure Cool TP04

Dyson Pure Cool TP04

Wi-Fi, filtru HEPA, 10 nivele de filtrare, alb

De ce sa achizitionezi un purificator de aer

Problemele pulmonare sunt tot mai des intalnite la nivel global. Astfel, cel putin doua din trei persoane se confrunta cu diferite afectiuni ce apartin acestei patologii, unele aparute pe seama unor conditii nesatisfacatoare ale mediului ambiant in care locuiesc oamenii. Aspectele nesatisfacatoare si bolile pulmonare au drept cauza cresterea continua a emisiilor de poluanti si prezenta lor pe amplasament, zona in care de altfel ne traim cea mai mare parte a vietii.

Cresterea concentratiilor de poluanti si conditiile nefavorabile de mediu exprimate prin indici de temperatura si umiditate pot duce la aparitia unor medii bacteriene, la crearea unor culturi de germeni si agenti patogeni ce urmeaza a fi inhalati in organism. De asemenea, temperatura si umiditatea neconforma se poate transforma intr-un vector de propagare, lucru ce poate favoriza cresterea conditiilor nocive de trai, dar si impactul asupra organismului.

In acest mod apar si se propaga pulberile din aer, poluantii chimici de sfera larga, fie se produce aparitia mucegaiului si a iegrasiei, lucru care de altfel, in timp, scade oxigenarea corpului, duce la cresterea dioxidului de carbon in corp, provoaca scaderea productivitatii si in cele din urma duce la aparitia bolilor si a afectiunilor pulmonare.

Prin intermediul unui purificator de aer adecvat puteti preveni toate aceste aspecte, achizitia unui astfel de dispozitiv fiind cu atat mai recomandata pentru persoanele cu un sistem imunitar slabit sau pentru persoanele care vor sa investeasca pentru viitor si in sanatatea lor.

componente purificator aer

Cum alegi cel mai bun purificator de aer

Asa cum mentionam si anterior, pretul nu e singurul criteriu pe care trebuie sa-l ei in considerare. In esenta o atentie deosebita cade asupra analizei amplasamentului si a zonei/zonelor pentru care ei in considerare achizitia purificatorului. Totodata trebuie sa iei in calcul si destinatia zonei. De exemplu, daca vorbim de o zona de birou sau zona in care iti desfasori activitatea profesionala, fie de zona de dormit, s-ar putea sa te deranjeze un purificator care-si face prezenta resimtita printr-o intensitate ridicata de zgomot.

La fel de important poate fi si modul de operare, mai ales daca iti este necunoscut modul de functionare si mentenanta a unui astfel de dispozitiv, pentru ca de asta va depinde frecventa utilizarilor, satisfactia si necesitatea de a functiona la intreg potentialul sau.

Unele purificatoare de aer vin si cu o serie de beneficii suplimentare, precum functia de dezumificare, lucru ce iti poate oferi o performanta si o siguranta mai crescuta. Si bineinteles, din lista aspectelor importante de alegere a unui purificator nu face exceptie consumul de energie care se poate resimti mai mult sau mai putin pe factura de la curent, cat si garantia cu care vine produsul la pachet.

RECOMANDAT

Purificator de aer AlecoAir P40 SMART, Wi-Fi, Lampa UV, TRUE HEPA si Carbune Activ, Functie Ionizare

 • Pre-filtrul reține particulele mari de praf, scame sau păr de animale.
 • Filtrul TRUE HEPA reține microparticulele de praf, acarieni, polen, spori de mucegai, bacterii și virusuri. Filtrul TRUE HEPA reține particule de peste 0.3 microni într-o proporție de peste 99,97%.
 • Filtrul de Carbon Activ elimină mirosurile neplăcute (fumul de țigară, mirosul de mâncare etc.), precum și gazele toxice.
  Tehnologia UV-C distruge în mod eficient bacterii, virusuri, ciuperci sau mucegaiuri, în proporție de 99,99%
 • Funcția de ionizare – aparatul emite ioni negativi care aderă la praful și particulele poluante aflate în suspensie prin aer, acestea devin mai grele și sunt aspirate mai ușor de aparat. O cantitate mare de ioni negativi împrospătează aerul și ajută creierul să funcționeze mai bine.
 • Indicatorul LED permite vizualizarea calității aerului din locuință în timp real, în funcție de nivelul particulelor PM2.5 din aer:

Cum alegi purificatorul de aer tinand cont de functionalitati

Plecand de la aspectele mentionate anterior si nu numai, va vom prezenta modalitatea de alegere a unui purificator de aer potrivit, in raport cu functionalitatile si caracteristicile acestuia. Alegerea purificatorului in raport cu caracteristile amplasamentului sau ale incaperii joaca cel mai important rol, lucru care de altfel se va rasfrange asupra eficientei aparatului.

Exista purificatoare de aer pentru suprafete mai mici, pe care le puteti amplasa intr-o incapere, dar si purificatoare de dimensiuni mai mari, cu o capacitate mai mare de purificare a aerului, care pot fi utile in cadrul unui amplasament cu incaperi ce comunica intre ele. In acest caz, ar fi recomandat sa optezi pentru mai multe purificatoare cu o capacitate corespunzatoare si o dimensiune adecvata pentru fiecare zona cheie.

In ceea ce priveste capacitatea de purificare a aerului este recomandat sa optati pentru un purificator de aer cu o capacitate mai mare fata de cea a amplasamentului, lucru care va spori eficienta, cu cat poluarea si factorii din mediul ambiant sunt intr-o cantitate mai ridicata.

Nivelul de zgomot

Un alt indicator de alegere unui purificator de aer este si zgomotul, care de altfel poate influenta confortul de ansamblu. Un aparat mai silentios nu inseamna neaparat un aparat mai eficient si mai performant, insa va oferi un confort mai crescut in momentele in care aveti nevoie de o liniste deplina. Astfel, pe langa capacitatea de purificare si marimea dispozitivului, n-ar trebui sa omiteti si intensitatea sunetului emis de catre aparatul in functiune.

Consumul de energie

Consumul de energie este un alt factor important. De regula, cu cat motorul purificatorului este mai mare, cu atat va creste si consumul energetic. Majoritatea purificatoarelor sunt concepute sa aiba un consum nesemnificativ, unele avand la baza o tehnologie de fabricatie ecologica ce permite o purificare sustenabila, cu un consum redus de energie.

Purificator aer Clean Air Optima CA509D

Dubla Ionizare, TrueHEPA cu NanoAg si Carbune, Senzor Calitate Aer, Display digital

 • Ionizatoarele produc ioni negativi care interacționează cu particulele  nocive aflate în suspensie în aer. Acestea devin mai grele și fie aterizează la sol, fie sunt absorbite de filtrele purificatorului. Ionii negativi susțin creșterea rezervelor de energie, metabolismul, îmbunătățește circulația sângelui și a sistemului imunitar, sunt reduse alergiile și durerile de cap.
 • Acest sistem de filtrare oferă protecție împotriva tuturor tipurilor de substanțe dăunătoare din aer cum ar fi: praful, polenul, viruși, mucegai, alergeni, compuși organici volatili, substanțe chimice, mirosuri neplăcute și fum de țigară.
 • Purificator de aer cu senzor inteligent, ultraperformant cu sisteme multiple de filtrare a aerului:
 1. Pre-filtru captează particulele mari de praf și puful
 2. Filtru carbon activ pentru a neutraliza mirosurile și gazele
 3. Filtru True Hepa cu strat de nano argint
 4. Dublă ionizare , fără ozon

Tehnologia de filtrare

Tehnologia de filtrare joaca de asemenea un rol deosebit. Exista purificatoare clasice care, de regula vor avea si un pret mai redus, insa o eficienta si o durata de viata mai redusa sau performante mai inferioare, cat si purificatoare trainice de ultima generatie.

Purificator de aer cu filtru HEPA

Purificatoarele de aer cu aceasta tehnologie sunt cele mai frecvente, iar acest lucru se datoreaza eficientei. Filtrul HEPA (High Efficiency Particulate Air) retine aproximativ 99,7% din particulele mai mari de 0,3 microni si are in componenta fibre de sticla cu diametrul cuprins intre 0,5 si 2 microni.

Acestea pot veni si cu un sistem integrat dedicat de iradiere, ce permit inclusiv dezinfectarea amplasamentului, fara a necesita un consum energetic extra. Ba chiar aceste purificatoare sunt printre cele mai recomandate, fiind o alegere sustenabila, multifunctionala si avantajoasa din punct de vedere al performantelor si a consumului de energie.

Purificator de aer cu ionizare

De asemenea exista si purificatoare cu ioni si cu principiu de functiune similar cu cel al purificatoarelor cu filtre hepa. Sub influenta curentului, moleculele de oxigen sau de azot, incarcate cu sarcina electrica, se ataseaza de particulele in suspensie si astfel le atrag catre filtru, indepartandu-le din atmosfera.

Purificator de aer cu umidificare

Purificatoarele de aer cu umidificator integrat, compreseaza tehnologia a doua dispozitive cu actiuni diferite intr-unul singur. Aceasta tehnologie supune aerul filtrat unei perdele de apa ce retine particulele si impuritatile

Purificatoarele moderne si performante au un panou de operare de baza si ofera inclusiv posibilitatea de a programa intervalul de functionare al dispozitivul.

Purificatoarele de ultima generatie detin senzori care determina oprirea si respectiv pornirea aparatului, prin determinarile cantitative ale poluantilor dintr-un volum de aer analizat, ce urmeaza a fi comparat cu un etalon (o serie de valori integrate in sistem) ce ajuta la stabilirea momentelor de actiune, astfel incat proprietarii vor fi lipsiti de griji.

Ce siguranta iti ofera purificatorul de aer

Spre deosebire de alte metode de purificare sau de mentinere a unei calitati optime a aerului, purificatorul de aer este una dintre cele mai sigure si economice solutii, chiar daca in prima faza v-ar putea coplesi pretul de achizitie a unui purificator performant.

In speta, cel mai bun purificator de aer va reduce semnificativ consumul de resurse materiale si financiare, pentru ca vorbim de o reducere substantiala a proceselor de curatenie generala si a frecventei acestora, a proceselor de renovare si a numarului de incercari nereusite de altfel prin testare unor alte metode ineficiente de purificare a aerului sau de combatere a factorilor poluanti (formarea mucegaiului, a iegrasiei, atenuarea mirosurilor neplacute etc.).

Insa, pentru ca un purificator sa fie 100% eficient si sigur va fi necesar ca inainte de stabilirea achizitiei celui mai bun purificator sa verificati daca dispozitivul pe care il aveti in vedere detine o serie de certificari.

Printre certificarile necesare unui purificator de aer pe deplin sigur este certificarea europeana impotriva alergiilor, la care se adauga certificarea cu privire la atestarea produsului in comertul de produse electronice, cat si certificarea ecologica privind un consum redus si sustenabil de energie.

Service-ul si garantia celui mai bun purificator de aer

Atunci cand ai in vedere achizitia celui mai bun purificator de aer, pe langa criteriile deja mentionate anterior, iti recomandam sa eviti achizitia unui astfel de dispozitiv de la persoane fizice sau achizitia de dispozitive second hand. Recomandat este sa apelati la dstribuitori si producatori de incredere care sa va ofere in timp util informatii si ajutor in cazul unor curiozitati, probleme sau defectiuni.

De asemenea, un purificator apartinand unui brand necunoscut, cu caracteristici identice sau similare cu cele ale unui purificator de renume, va avea de cele mai multe ori o eficienta inferioara, data de calitatea inferioara a tehnologiei de constructie sau de principiul de functionare. Asadar, pentru un purificator trainic si 100% eficient, cat si pentru garantia propice a investitiei este recomandat sa apelati la o marca renumita.

Este de asemenea recomandat sa optati pentru produse cu o garantie cat mai ridicata sau cu posibilitatea de extindere, care sa va ofere siguranta remedierii unor potentiale defectiuni din fabrica sau inlocuirea unui produs degradat cu altul perfect functional, fara costuri.

Iar cu cat service-ul este mai aproape de domiciliul dumneavoastra sau cu cat sunt mai multe centre de reprezentanta la care puteti apela in cazul unor defectiuni, cu atat va este asigurat pe termen lung confortul si siguranta in utilizare.

Din dorinta de a va sugera produse de calitate, am analizat ofertele curente de la mai multe magazine online, am luat in considerare review-urile si experienta cumparatorilor, am bifat sfaturile prezentate in aceasta pagina si am tinut cont de un raport calitate-pret cat mai bun. Pe baza acestor criterii, iata recomandarile noastre:

Purificator de aer Xiaomi Mi Air Purifier 3H, Smart Wi-Fi

Purificator de aer Xiaomi Mi Air Purifier 3H, Smart Wi-Fi, CADR 380 m3/h, senzor temperatura si umiditate, senzor PM2.5, Alb. Purificatorul de Aer Xiaomi Mi 3H este creat special pentru ca tu sa respiri mai bine, un aer mai curat, pentru o viata mai sanatoasa.

Purificatorul de Aer Xiaomi Mi 3H elimina chiar si cele mai mici particule poluante, avand o rata de purificare a aerului de pana la 380 m3/ora.

Poti folosiPurificatorul de Aer Xiaomi Mi 3H in incaperi de pana la 45m² ca sa beneficiezi de un aer permanent proaspat si un mediu placut, ferit de impuritati.

Purificator de aer cu umidificator Sharp UA-HD60E-L, 4 modele de filtrare, 4 senzori de praf

Purificare eficienta a aerului datorita celor 4 niveluri de filtrare si o circulatie perfecta ce este garantata de iesirea aerului la 20° C. Cei 4 senzori de praf ajusteaza in mod automat nivelul de suflare.

Tehnologia Ion Plasmacluster

Ajuta la emiterea de ioni pozitivi si negativi, eficienti in: uciderea bacteriilor, virusilor, alergenilor, mucegaiurilor, indepartarea mirosurilor si a electricitatii statice si imbunatatirea umiditatii pielii.

Purificator Rowenta Intense Pure Air, 4 nivele de filtrare, ajustare automata, silentios

Distruge permanent formaldehida, cel mai daunator poluant din interiorul locuintei, multumita filtrului exclusiv si patentat NanoCaptur. Tehnologiile care au la baza o filtrare clasica doar blocheaza formaldehida si o pot elibera in proportie de 100% dupa ce filtrul devine saturat.

Intense Pure Air este un putificator de aer extrem de silentios: numai 22dB(A) la viteza cea mai redusa si 45dB(A) la treapta cea mai inalta. In timpul noptii, produsul se seteaza pe viteza 1, cea mai silentioasa treapta de viteza sau maxim pe viteza 2, atunci cand este necesar.

Indicatorii luminosi “HEPA” si “ODOR” iti vor atrage atentia atunci cand filtrele HEPA si cel de carbon activ trebuie schimbate.

Purificator de aer Philips AC2887/10, Indicator PM2.5, 3 setari, Turbo

Purificatorul de aer Philips are 3 setari automate de purificare: un mod general, un mod extrem de sensibil pentru alergeni si un mod foarte puternic pentru bacterii si virusuri. Poti alege modul preferat pentru a personaliza si a optimiza procesul de purificare.

In modul silentios, purificatorul reduce turatia ventilatorului si nivelul de zgomot pentru a-ti permite un somn confortabil. In plus, lumina purificatorului poate fi reglata si/sau stinsa in functie de preferinte.

Cu tehnologia avansata AeraSense, durata de viata a filtrului este calculata precis pe baza nivelului de poluare din interior, a debitului de aer si a duratei de functionare.

Purificator de aer cu umidificator Sharp, 4 modele de filtrare, 6 senzori de praf

Purificare eficienta a aerului datorita celor 4 niveluri de filtrare si o circulatie perfecta ce este garantata de iesirea aerului la 20° C. Cei 6 senzori de praf ajusteaza in mod automat nivelul de suflare.

 • Tehnologia Ion Plasmacluster

Ajuta la emiterea de ioni pozitivi si negativi, eficienti in: uciderea bacteriilor, virusilor, alergenilor, mucegaiurilor, indepartarea mirosurilor si a electricitatii statice si imbunatatirea umiditatii pielii.

Lasă un comentariu

error: Content is protected !!